דיאטה קטוגנית, תזונה קטוגנית או קיטו תזונה שמתחילה לתפוס תאוצה בשנים האחרונות. במה מדובר? למי היא מתאימה? מה היתרונות שלה? באתי לעשות לכם קצת סדר.
דיאטה קטוגנית היא דיאטה דלה מאוד בפחמימות ועשירה בשומנים, הגורמת לגוף שלנו לשנות מסלול. במקום להשתמש בגלוקוז (המגיע מפחמימות) ליצירת אנרגיה הוא לומד להשתמש בגופי קטון (המגיעים משומנים) ליצירת אנרגיה- תהליך זה נקרא קטוזיס.
המסלול הזה ימשיך להתקיים כל עוד לא נספק לגוף גלוקוז (פחמימות).
הדיאטה הקטוגנית מכילה בעיקר שומן, חלבון וירקות ומעט מאוד פחמימות- טווח של 20-50 גרם ליום! בגדול, הדיאטה מבוססת בעיקר על בשר, דגים, ביצים, שומנים כמו: חמאה, שמן זית ואבוקדו וירקות ירוקים בכמות גדולה. בצריכה מתונה יותר- אגוזים, זרעים, מוצרי חלב בעלי אחוז שומן גבוה, ירקות, שוקולד מריר ופירות יער. מה שלא נכנס לתפריט- סוכר, בכל צורותיו כולל סוכרים טבעיים כמו מייפל, דבש וכו", ירקות עמילניים (בטטה, תפוח אדמה, תירס), קטניות, דגנים, שמנים צמחיים וכמעט כל סוגי הפירות.
דיאטה מהסוג הזה, מצומצמת ומוגבלת מאוד יכולה להוות מכשול רציני מאוד. אם אתם מתמידים בדיאטה למספר שבועות או חודשים, גם אם אתם רואים ירידה מהירה במשקל – בטווח הארוך התוצאה יכולה להיות הפוכה במידה והפסקתם או התחלתם ״לעגל פינות״. שינויים קיצוניים בהרגלי תזונה לא מטיבים איתנו, גורמים לירידות ועליות במשקל, תסכול וחוסר מוטיבציה להמשיך במסגרת כל שהיא. לכן לדעתי, כאשר מדובר בדיאטה כזו קיצונית צריך לחשוב טוב טוב לפני שנכנסים לזה.
בכל זאת, למי זה כן מתאים ואפילו כדאי? ישנם כמה וכמה מחקרים העומדים לצד הדיאטה הקטוגנית כטיפול תומך באפילפסיה. כבר למעלה מ-70 שנים שהתזונה הזו עוזרת לחולי אפילפסיה. ישנם גם כמה מחקרים העוסקים בהשפעת התזונה על סכרת סוג 2, כבד שומני, בעיות לב וכלי דם ומחלות נוירולוגיות חלקם מצביעים על שיפור וחלקם פחות. ככל הנראה בגלל הקושי ביישום הדיאטה באופן מלא ומושלם אין עדיין טיעונים ותוצאות חד משמעיות בעד ונגד.
כמעט כולם מסכימים שבטווח הארוך, לאדם הבריא אין כל כך הבדל בין דיאטה קטוגנית לדיאטות אחרות דלות פחמימה.
השורה התחתונה, אם אתם בריאים לדעתי אין לכם שום סיבה לקחת על עצמכם כזו דיאטה קיצונית. מה שיותר חשוב בעיניי זה ליצור לעצמכם תזונה מאוזנת המתאימה לכם ולאורח החיים שלכם. תזונה עשירה בירקות ופירות, דגנים מלאים, אגוזים וזרעים, חלבונים ממקורות שונים, הפחתת מזונות מעובדים ומזונות עתירי סוכר- הפחתה ולא הימנעות! כך לטווח הארוך יהיה באמת יותר קל לשמור על אורח חיים בריא שפוי ומאוזן.

לכל המאמרים לחץ כאן